Scinet.cz » IT/Počítače, Zprávy

Windows 7 jsou možná v RC verzi. Ke stažení na více místech

14.3. 2009, Scinet.cz

Na internet prosáklo aktuální testovací sestavení připravovaného operačního systému Windows 7. Podle názorů několika testerů se možná už jedná o Release Candidate (RC, kandidáta na vydání). Microsoft však zatím mlčí.

O tom, ze aktuálně dostupné sestavení 7057 je již RC verzí, svědčí fakt, že EULA (licenční smlouva s koncovým uživatelem) se vztahuje k „Microsoft Windows 7 Operating System Release Candidate 1“. Podle celého čísla sestavení je taky možné usoudit, že sestavení bylo zkompilováno 5. března (Build 7057.0[…]090305.2000).

Stejně jako v případě předchozích sestavení Windows 7 určených pro oficiální testery tedy netrvalo dlouho a obraz instalačního DVD se objevil na internetu. K dostání je nejen na p2p sítích (jako BitTorrent), ale i na Rapidshare. Fungovat by měly všechny produktové klíče, které uživatelé použili pro oficiální a veřejně dostupnou verzi Windows 7 Beta, jíž Microsoft zpřístupnil milionům uživatelům mezi lednem a únorem letošního roku. Bez produktového klíče funguje 30 dní, s klíčem dokonce celý rok (do března 2010).

Microsoft stále nespecifikoval, kdy bude RC verze „hotova“ ani kdy ji vydá k širšímu testování. Podle dřívějších spekulací se tak mělo stát kolem půlky dubna. Pokud tedy sestavení 7057 je opravdu RC verzí (a EULA se nevztahuje na sestavení budoucí), znamenalo by to, že vývoj Windows 7 jde rychleji, než se čekalo a než hlásil Microsoft.

Zástupci společnosti na blogu věnovaném vývoji Windows 7 navíc v minulých dnech vydali článek informující o dalších změnách, které v systému nastaly od posledního sestavení. Informace jsou sice v angličtině, ale doprovází je i řada obrázků.

Někteří analytikové ještě před únikem sestavení 7057 na internet přitom hlásili, že finální verze Windows 7 by mohla být hotova ještě v létě letošního roku. Tempo vývoje těmto domněnkám zatím dává za pravdu. Navíc platnost verze Beta 1 vyprší v srpnu letošního roku, proto se někteří přiklánějí k názoru, že RTM verze (finální, Ready-To-Manufacturers) bude dostupná už v červenci.

Scinet.cz


VLOŽIT KOMENTÁŘ

Vypršel časový limit. Prosím, obnovte kontrolní otázku pomocí tlačítka napravo.