Scinet.cz » Věda

Satelit dává Einsteinovi za pravdu

18.4. 2007, Oldřich Klimánek

Předběžné analýzy údajů, které nasbírala sonda Gravity Probe B, ukazují na to, že Einstein se nemýlil — Země zakřivuje prostor a čas přesně tak, jak předpovídá obecná teorie relativity.

Tento tzv. geodetický efekt sice byl s velkou přesností změřen už v minulosti, ale vědci, kteří na tomto projektu pracují, si od nových výsledků slibují, že pomohou v měření a následné analýze dalších údajů potřebných k potvrzení jiné předpovědi Einsteinovy teorie — tzv. jevu strhávání soustav. Tento jev vlastně spočívá ve strhávání časoprostoru kolem Země její rotací.

Přesto se však objevují otázky, jestli tento experiment je hoden své ceny. Satelit GP-B totiž se vším všudy přišel na 700 milionů amerických dolarů. Přitom jev strhávání soustav potvrdily už satelity LAGEOS, a to s přesností zhruba deseti procent. A ani není jasné, zda sonda GB-P přinese výsledky s přesností větší. Stejně tak i geodetický efekt byl už proměřen při misi Cassini. Vědci říkají, že na hodnocení mise sondy Gravity Probe B, která ze Země odstartovala v roce 2004, je ještě brzy. Až budou výsledky, budou moci hodnotit.

Oldřich Klimánek

Vydavatel serveru Scinet.cz.


VLOŽIT KOMENTÁŘ

Vypršel časový limit. Prosím, obnovte kontrolní otázku pomocí tlačítka napravo.